Tiistaitieto: Maailma hukkuu henkareihin!

Tämän viikon tiistaitieto on pikemminkin mutu-tuntuma tai kannanotto. En pidä henkareista. Niitä on maailma pullollaan ja lisää vaan tulee!

Olemme lähiaikoina tyhjänneet useita vaateliikkeitä ja järkyttyneet joka kerta liiketilassa olevien henkareiden määrästä. Enkä nyt missään nimessä tarkoita aktiivisessa vaatteiden ripustamiskäytössä olevista henkareista, vaan takahuoneissa, varastoissa ja kellareissa lojuvista käyttämättömistä tai jopa rikkinäisistä henkareista. Niitä saattaa yhdessä liikkeessä olla jopa tuhansittain! Miksi? MIKSI????

Miksi selvästi ylimääräisiä henkareita säilötään ja varastoidaan? Miksi niitä on niin paljon, tulevatko uudet vaatteet aina henkareiden kanssa? Sehän on ihan järjetöntä jos näin on. Asiakkaallehan ei yleensä anneta henkaria mukaan (eikä suurin osa varmaan haluaisikaan, en minä ainakaan), ellei kyse ole sellaisesta ”kertakäyttöisestä” muovihenkarista esimerkiksi lastenvaatteiden tai alusvaatteiden oston yhteydessä. Nekään muuten eivät ole kertakäyttöisiä, vaan ihan käyttökelpoisia edelleen kaupan ovesta uloskannon jälkeenkin. Miksi henkareita ei kierrätetä enemmän niin, jotta niitä ei tarvitse koko ajan syytää uusia, vaan jo olemassa olevia käytetään niin kauan kuin ne ovat käyttökelpoisia. Sitten vasta pois!

Ketjuliikkeillä henkareissa usein lukee yrityksen nimi, joten ymmärrettävästi näitä henkareita ei periaatteessa voi käyttää kuin kyseessä olevassa ketjussa. Myös vaatevalmistajan nimeä näkee henkarissa, mutta paljon on myös ihan merkkaamattomia henkareita. Joka tapauksessa, pointtina ihmettelen nyt sitä, että miksi käyttämättömiä henkareita pitää varastoida niin paljon. Oletettavaa ei varmaankaan ole, että myymälän vaatemäärät lisääntyisivät yhtäkkiä niin runsaasti, että henkareita tarvittaisiin sadoittain lisää. Ymmärrän kyllä sen, jos henkareita pitää jemmassa muutaman laatikollisen, mutta että jätesäkkikaupalla. Myöskään selvästi rikkinäisten henkareiden säilyttämistä ei mitenkään voi selittää paitsi viitseliäisyyden puutteella – rikkinäistä ei viitsitä heittää roskiin tai kierrättää. Ketjuliikkeiden säännöistä en toki tiedä, voihan se olla että ketjussa ohjeena on säilyttää kaikki henkarit. Mutta nyt, yksittäinen kauppias tai vaatemyyjä – tee itsellesi (ja muille) palvelus ja laita rikkinäiset henkarit asianmukaisesti pois sekä tyhjää välillä (”huonoimmasta” päästä) henkarivarastojasi ihan vaikka lahjoittamalla niitä asiakkaille (jotka niitä haluavat). Näin säästyt tai säästät muita siltä älyttömältä työltä, joka liikkeen loppuessa saattaa odottaa pelkästään henkareiden poisroudaamisen suhteen.

Miten me sitten olemme selvinneet henkarirallista? Usein teemme jo vaateliikkeen loppuunmyynti- tai purkuvaiheessa niin, että laitamme henkareita tarjolle ”saa ottaa” -periaatteella. Joskus tämä toimii, joskus ei. Toisinaan henkareita lähtee uusille omistajille todella paljon, ja niitä kysytään jopa lisää, toisinaan menekki on nihkeämpää. Toki tämä johtuu myös siitä, millaisia henkareita on tarjolla, onko hyväkuntoisia ja kauniita vai niitä mustia muovisia, jotka eivät juurikaan silmää hivele. Joskus olemme tarjonneet henkareita esimerkiksi kirppareille, ja jonkin verran niitä on haettukin. Jonkin verran henkareita on saatu jopa myytyä loppuunmyynnin aikana, joka on se paras vaihtoehto konkurssipesän kannalta. Loput henkarit joudumme sitten kuljettamaan konkurssipesästä pois, ja tämä on ehdottomasti huonoin tilanne. Henkareita on äärettömän hankala pakata – ne tarttuvat toisiinsa ja koukut tulevat väkisinkin jätesäkeistä läpi, laatikkoihin pakattuna taas vievät vielä enemmän tilaa. Tilanviennin osaltahan henkarit vievät tilaa sitten myös kuljetusvälineessä, oli se peräkärry tai kuorma-auto, millä konkurssipesän omaisuutta kuljetetaankin. Joskus voi käydä niin, että henkareiden määrän vuoksi joudutaan tekemään ylimääräinen kuljetuskerta, joka aiheuttaa ylimääräisen kuluerän. Niiden kanssa taikinoiminen vie aikaa, joka on taas tehokkaammalta ja tarkoituksenmukaisemmalta työnteolta pois – eli myös maksaa turhaan. Lopuksi henkarit päätynevät kuitenkin jäteasemalle, jonne niitä olisi voinut toimittaa jo aiemminkin. Toisin sanoen, välillä tuntuu että maailma hukkuu kaiken muun jätteen lisäksi myös henkareihin!

Miten henkarit sitten oikeaoppisesti lopuksi kierrätetään: Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mukaan (kertakäyttöiset) muovihenkarit, jotka tulevat vaatteen mukana, ovat pakkauksia eli sopivat muovipakkauskeräykseen, metallihenkarit laitetaan metallinkeräykseen ja rikkinäiset muovi- tai puuhenkarit kuuluvat sekajätteeseen.

– Anu 17.8.2021

Linkki lähteeseen: HSY